Održan sastanak u Uredu Predsjednice RH

Predstavnici Sindikata administrativno – tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima održali su 14. studenog 2019. kraći sastanak sa savjetnicom Predsjednice RH mr.sc. Renatom Margaretić Urlić. Ovom prilikom predstavnici Sindikata prezentirali su savjetnici Predsjednice RH kako i zašto je došlo do osnivanja Sindikata administrativno – tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima.

Glavna tema sastanka, uz ostale teme, bili su koeficijenti složenosti poslova administrativno – tehničkog osoblja koje radi u odgojno – obrazovnim ustanovama. Savjetnica Predsjednice RH upoznata je kako su kroz 2013. godinu administrativno – tehničkom osoblju (tajnicima, računovođama, administratorima, medicinskim sestrama, spremačicama, domarima, kuharima, portirima, vozačima i dr.) smanjena materijalna prava, prije svega, kroz smanjenje koeficijenata složenosti poslova za oko 3 %, a smanji koeficijenti nam nikada nisu vraćeni niti povećani. Nastavnom osoblju su u dva navrata (tijekom 2013. i 2014. godine) rasli koeficijenti složenosti poslova.

Obrazložili smo koje sve poslove obavlja administrativno – tehničko osoblje i koliko smo bitni u cjelokupnom sustavu obrazovanja te koliko su zapravo niske plaće administrativno – tehničkom osoblju.

Istaknuli smo podršku štrajku i daljnjim pritiscima prosvjetnih sindikata s ciljem povećanja koeficijenata svim zaposlenicima u odgojno – obrazovnim ustanovama.

Cilj ovog sastanka bio je da se Predsjednica RH upozna s poslovima koje obavljamo te koliko su nam niske plaće.

Savjetnica Predsjednice RH gđa. Margaretić Urlić izrazila je zadovoljstvo održanim sastankom te smo dogovorili da će nam Predsjednice RH gđa. Kolinda Grabar Kitarović iskazat pisanu podršku odnosno pisanim podneskom obratit će se ministru rada i mirovinskog sustava gosp. Aladroviću te ministrici znanosti i obrazovanja gđi. Divjak kako bi se zaštitili brojni zaposlenici u obrazovnim ustanovama koji nemaju izravnih predstavnika u pregovorima oko povećanja koeficijenata složenosti poslova te kako bi se isti okončali na zadovoljstvo svih zaposlenika u odgojno – obrazovnim ustanovama.