Administrativno – tehnički osoblje opet izigrano!

Prijašnjih tjedana svakodnevno smo zaprimali upite radnika zaposlenih na administrativno – tehničkim poslovima u školama i učeničkim domovima oko toga zašto mi kao Sindikat ne štrajkamo, zašto se ne pridružimo SHU, NSZSŠH… zašto??!

Svi koji nas pitaju takva i slična pitanja jučer su dobili odgovor!

Naime, jučer 02. prosinca 2019. svjedočili smo koliko je sindikalno licemjerje prisutno u našem sustavu i onaj tko je mislio da, nakon što je administrativno – tehničko osoblje do sada najmanje tri puta izigrano,  ne može i četvrti put, prevario se!

S razlogom se pitamo zašto smo mi drugačiji i zašto ne bismo i mi dobili povećanje plaća u vidu povećanja koeficijenata složenosti poslova!? Što smo to skrivili reprezentativnim sindikatima da nas ignoriraju i ugovaraju nam nekakve dodatke, a ne žele cijeniti naš rad kroz koeficijente složenosti poslova? Zašto mi koji odrađujemo najvažnije poslove u školi ne vrijedimo kao i nastavno osoblje i zašto mi nemamo dostojanstvo? Ako su se svi zaposlenici (uključujući i administrativno – tehničko) koji su sudjelovali u štrajku, na referendumu koji su organizirali reprezentativni sindikati, izjasnili da ne žele povećanje plaće kroz dodatke već isključivo kroz koeficijente, zašto i kako to da se za administrativno – tehničko osoblje povećanje ugovora kroz dodatke i gdje je naše dostojanstvo ako ga nastavno osoblje nema ili ga nije imalo?

Početni prijedlog prosvjetnih sindikata (Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske) koji smo ranije preuzeli sa stranice UTIRUŠA (više link nije dostupan), a bio je dostupan i u tiskanom obliku od povjerenika sindikata, dostupan je ovdje.  Njime se tražilo povećanje koeficijenata složenosti poslova ZA SVE radnike koji rade u odgojno – obrazovnim ustanovama. Naravno, od tog prijedloga se očito vrlo brzo odustalo pa se sada, kada će nastavno osoblje dobiti željeni koeficijent, izjave čelnika sindikata svode na to da spremačice, domari i dr. za nikime ne zaostaju, a nastavno osoblje zaostaje, a za sve ostale da nije moguć rast koeficijenata bez da raste koeficijent složenosti poslova svima u javnim i državnim službama, što je totalni apsurd! Naravno da tehničko osoblje itekako zaostaje i treba im veći koeficijent, u suprotnom nameće se pitanje tko će uopće raditi s tako malom plaćom na tim mjestima u školama! S druge strane, naravno da se mogao i morao ugovoriti veći koeficijent za administrativne i računovodstvene referente te ekonome, a to se moglo napraviti da se u članak 7. Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama dodaju administrativni referent, računovodstveni referent i ekonom.

Treba napomenut da su administrativno – tehničkom osoblju koeficijenti složenosti poslova smanjeni za 3 % od 01. ožujka 2013. i nikada nisu vraćeni! Svi oni koji pitaju za čime zaostaju spremačice i domari neka pogledaju kako se mijenjala Uredba.

Kao sindikat tražili smo sudjelovanje u pregovorima te vršili pritisak da sudjelujemo i zastupamo administrativno – tehničko osoblje jer ono predstavlja bitan segment svake odgojno – obrazovne ustanove, ali bez uspjeha. Sada je jasno i zašto nismo bili poželjni da sudjelujemo prilikom pregovora!

Kao predstavnik Sindikata ATOS i predsjednik istog osjećam frustraciju, nezadovoljstvo i gnjev te se s razlogom pitam zašto smo još jedanput izigrani?!

Nakon analize cjelokupnog stanja i nakon što proučimo cjelokupnu dokumentaciju te provedemo  zakonom i statutom propisane radnje, vodstvo Sindikat ATOS će članstvu predložiti štrajk kao mjeru zaštite dostojanstva i poboljšavanja položaja administrativno – tehničkog osoblja koje radi u školama i učeničkim domovima.

Predsjednik Sindikata:

Mario Jakša, mag.iur.