Loša odluka o otvaranju škola u vrijeme popuštanja mjera borbe protiv koronavirusa

Proteklih dana, nakon nekoliko tjedana borbe protiv koronavirusa (COVID-19) u cijelom svijetu i uvođenju značajnih mjera ograničavanja ljudskih prava i sloboda, Republika Hrvatska krenula je s popuštanjem mjera i normalizaciji stanja. Vlada RH na 226. sjednici održanoj 23. travnja 2020. usvojila je Zaključak o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19. Unutar navedenog Zaključka, u sklopu „Faza 3. Planirano pokretanje aktivnosti 11. svibnja 2020.“ predviđeno je, između ostalih mjera, „Omogućavanje rada predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda te posebnih razrednih odjela i rada s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi“.

Također, Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je 29. travnja 2020. Upute za sprečavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te osnovnoškolske ustanove u kojima je osigurana mogućnost zbrinjavanja djece rane i predškolske dobi te učenika koji pohađaju razrednu nastavu.

Nesporno je da boravak većeg broja učenika i zaposlenika unutar zatvorenog prostora predstavlja veliki rizik zaraze koranavirusom te ponovno rasplamsavanje epidemije u vrijeme kada se minimizirao broj slučajeva zaraze.

Bitno je istaknuti da nastava na daljinu (online, TV i sl.) dobro funkcionira i da se otvaranjem škola ništa pozitivno ne dobiva te nije jasno zašto se Vlada RH odlučila za ovakav korak, zašto se unosi velika konfuzija među roditelje i zaposlenike odgojno – obrazovnih ustanova!?

Škole će morati organizirati nastavu na daljinu te i nastavu u samim školama što predstavlja veliki organizacijski problem za same škole.

Ono što želimo istaknuti je da većina škola nema kapaciteta u vidu ljudskih potencijala za učinkovitu provedbu higijenskih i općih mjera zaštite i sprečavanja širenja virusa.

Većina škola nema niti približno potreban broj zaposlenika – tehničkog osoblja za učinkovitu provedbu kvalitetnih higijenskih mjera radi sprečavanja širenja virusa te nema potreban broj zaposlenika kako je to standardima i važećim pravilnicima određeno. Ovaj problem se potencira godinama, a niti jedan ministar obrazovanja ne pokazuje interes za rješavanje ove problematike. Školama kronično nedostaje tehničkog osoblja i u svakodnevnom radu susrećemo se s problemima (ne)dobivanja suglasnosti za zapošljavanje na radnim mjestima spremačica, kuhar, portir i dr. Odgojno – obrazovne ustanove su, često puta i kada ispunjavaju normativne kriterije za zapošljavanje sukladno važećim Državnim pedagoškim standardima za osnovne i srednje škole, odbijene od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja uz svakojaka nesuvisla obrazloženja, a najčešće radi nedostatka financijskih sredstva i nepostojanja potrebe odnosno da se navedeni poslovi mogu izvršavati i s postojećim brojem zaposlenika.

Većina škola nema niti sredstava za osnovne higijensko – dezinfekcijske potrepštine. Kuhinje školskih ustanova najčešće su u HACCAP sustavu koji iziskuje korištenje kvalitetnih namirnica, ali i sredstava za čišćenje i održavanje kojih se malobrojne ustanove zbog nedostatka sredstava pridržavaju. Često nam se javljaju zaposlenici škola u kojima nema niti wc papira te si svatko nosi od kuće papir, sapun i sl. Glavne krivce za navedeno stanje vidimo i u ravnateljima pojedinih ustanova koji štede na osnovnim potrepštinama.

Smatramo da nastava na daljinu, u trenutnim okolnostima, nema alternativu jer se pretjeranom štednjom nizom godina i sprečavanjem zapošljavanja zaposlenika koji obavljaju tehničke poslove ne može provoditi nikakva higijena te da je mjera o otvaranju škola u vrijeme dok se još pojavljuju zaraženi i umrli od koronavirusa potpuno promašena i da predstavlja veliki rizik za učenike, njihove roditelje i obitelji, a posebno za zaposlenike škola.

Apeliranje na Vladu RH i MZO nema previše smisla s obzirom da su donijeli odluke i upute bez konzultacija s nama kao predstavnicima radnika, stoga apeliramo na roditelje učenika da razmotre sve opcije, budu razumni i ne šalju učenike u školu ukoliko mogu osigurati ostanak učenika kod kuće.

 

Upute-vrtici-i-skole-29-4-2020-finalno

 

Sindikat administrativno - tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima © 2016 Frontier Theme