Završeni pregovori oko osnovice za plaće i novog TKU-a

Nakon završetka pregovora oko osnovice za plaće i novog Temeljnog kolektivnog ugovora za zaposlenike u javnim službama koji su trajali gotovo 5 mjeseci, između predstavnika Vlade RH i sindikata javnih službi, dogovoren je porast osnovice za plaće od 4 % od 1. svibnja 2022. te povećanje naknade za prijevoz na 1,35 kn po prijeđenom kilometru s mogućom korekcijom od 10 % u slučaju promjene cijene goriva (naknada se može smanjiti ili povećati). Osnovica za plaće bi od 01. svibnja iznosila 6.286,29 kn te će se prvi put isplatiti u lipnju s plaćom za svibanj.

Uz navedeno, povećan je iznos sredstava za sistematske preglede s 500,00 kn na 1.200,00 kn.

Ukupni iznos troškova za ovu godinu (sedam mjeseci) za troškove porasta osnovice bit će izdvojeno oko 850 milijuna kuna (za cijelu godinu iznos od 1,458 milijardi kuna) , prijevoz nešto manje od 100 milijuna kuna, a sistematski pregledi 175 milijuna kuna.

Smatramo da je ovaj rast osnovice, s obzirom na inflaciju i porast svih troškova života a napose energenata, simboličan te da se trebalo dalje pregovarati i ishodovati barem dvostruku veći rast osnovice pa i u nekoliko intervala. Ugovoreno da se tijekom rujna (zadnji tjedan) nastave razgovori o temi osnovice, ali bez ikakvih jamstava da će ona tijekom ove godine dalje rasti. Također, smatramo da je rast iznosa za prijevoz mizeran s obzirom na postojeću cijenu naftnih derivata te da cijena troškova prijevoza trenutno ne bi smjela biti ispod 1,50 po prijeđenom kilometru.

Sindikat administrativno - tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima © 2016 Frontier Theme