Donošenje Zakona o plaćama u državnoj i javnim službama

U saborskoj proceduri nalazi se Zakon o plaćama u državnoj i javnim službama. Ovaj Zakon donosi brojne promjene, od kojih se najčešće spominju veće plaće za državne i javne službenike a trebao bi biti u primjeni od isplate plaće za ožujak 2024. godine, dakle s primjenom u travnju 2024. godine. Zakon ima veliku težinu jer regulira osnovu za plaće za ukupno više od 230000 radnika, a primjena ovog Zakona koštala bi 850000 eura. Prijedlog Zakona sadrži osnovni okvir, a sve pojedinosti bi se uredile podzakonskim aktima (uredbe, pravilnici, odluke i sl.).

Osnovni problem je što se ovim Zakonom neće riješiti problemi administrativno – tehničkog osoblja, štoviše, smatramo da će se neki problemi potencirati. Upravo zbog činjenice da će se podzakonskim aktima regulirati najvažnija pitanja, koji će se naknadno donijeti, sve je za sada velika nepoznanica.

Što se tiče špekulacija oko koeficijenata složenosti poslova, objavljeno je da bi najniži koeficijent u sustavu obrazovanja imale spremačice  – koeficijent 1.06 (sada 0,601+dodatak na plaću od 6,11%), a najviši ravnatelj 3.00 (sada 2.203). Treba napomenuti da tehničkom osoblju i dijelu administrativnog osoblja 2019. godine koeficijenti nisu rasli, već su dobili povećanje kroz dodatak na plaću što bi se napokon promijenilo te bi svi dodatci bili objedinjeni i definirani koeficijentima. Nepoznat je rast koeficijenata za ostale radnike (kuhari, domari, portiri i sl.), a očekujemo za navedenu grupaciju značajniji rast koeficijenata!

Ostaje nejasan koeficijent za tajnike i voditelje računovodstva. Navedena radna mjestu su cijeli niz godina degradirana i, s obzirom na stručnu spremu i razinu obrazovanja, podcijenjena. Tijekom godine za tajnike i voditelje računovodstva rastao je samo opseg poslova i razina odgovornosti. Očekujemo da se navedena situacija novim aktima izmjeni i da se napokon pošteno valorizira rad administracije.

Veliki problem Zakona predstavlja i prijedlog ocjenjivanja zaposlenika. Zakonom se predviđa da će radnike ocjenjivati ravnatelji ustanova, što predstavlja loše rješenje! Predviđa se ograničavanje broja ocjenjenih radnika najboljim ocjenama. Ostaje otvoreno pitanje kako ocjenjivati i komparirati rad nastavnog i nenastavnog osoblja kada su to sasvim drugačija i neusporediva radna mjesta. Smatramo da će tu posebno na udaru biti administrativno i tehničko osoblje. Također, predviđa se da ocjena „ne zadovoljava“ bude osnova za otkaz ugovora o radu te će se na ovaj način najlakše moći riješiti  nepodobnih radnika. Najbolje rješenje je da postoji povjerenstvo radnika škola koje će provesti ocjenjivanje, uz obvezu da u povjerenstvu budu i administrativno – tehnički radnici.

Smatramo da će nakon donošenja Zakona mnoga pitanja ostati otvorena te ostaje za vidjeti i popratiti  kako i koliko će se uredbama i drugima aktima regulirati plaće i ostali uvjeti povećanja plaća.

U slučaju nezadovoljstva oko očekivanja s navedenim Zakonom, ostajemo otvoreni za sindikalne aktivnosti s drugim prosvjetnim sindikatima s obzirom na skromnu brojnost članova našeg sindikata.

 

Sindikat administrativno - tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima © 2016 Frontier Theme