Ustavni sud srušio dogovor o većim materijalnim pravima za nečlanove reprezentativnih sindikata

Ustavni sud RH ukinuo je odredbe Zakona o radu kojim je propisano da se pojedina materijalna prava iz tog zakona mogu kolektivnim ugovorom ugovoriti u većem opsegu za članove sindikata koji su pregovarali o kolektivnom ugovoru. Navedenu odredbu Ustavni sud okarakterizirao je, između ostalog, diskriminatornom u odnosu na nečlanove sindikata, odnosno članove nereprezentativnih sindikata, a time i protivnom Ustavu. Dakle, ukidaju se odredbe članka 192. stavke 4., 5. i 6. Zakona o radu.

Sindikalni predstavnici reprezentativnih sindikata i ministar rada Marin Piletić potpisali su 19. svibnja 2023. dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru za zaposlenike u javnim službama o povećanju regresa na 300 eura za članove reprezentativnih, odnosno na 250 eura za nečlanove reprezentativnih sindikata.

Ovom brzom intervencijom Ustavnog suda spriječena je veća šteta za sve nečlanove reprezentativnih sindikata te je jasno dano do znanja da diskriminacija u bilo kojem obliku ne prolazi! Kao takvu pozdravljamo odluku Ustavnog suda te u nastavku objavljujemo priopćenje suda.

Priopcenje_za_javnost_sa_sjednice_Ustavnog_suda_RH_od_23.5.2023

Sindikat administrativno - tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima © 2016 Frontier Theme