Započinju pregovori oko Temeljnog kolektivnog ugovora te novih granskih kolektivnih ugovora

Temeljni kolektivni ugovor te kolektivni ugovori za zaposlenike osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova istekli su 12. prosinca 2016., a temeljem odredbe članka 199. Zakona o radu produžuje se primjena kolektivnih ugovora na tri mjeseca od isteka otkaznog roka i primjenjuju se do 13. ožujka 2017.

Vlada je imenovala pregovaračke odbora, a Povjerenstvo za utvrđivanje reprezentativnosti utvrdilo je koji su reprezentativni sindikati za pregovore oko novih kolektivnih ugovora te bi pregovori uskoro trebali i započeti.

Ostalo je vrlo malo vremena do isteka produžene primjene kolektivnih ugovora, a nakon navedenog roka brojna prava i pomoći zaposlenika školskih ustanova našli bi se na udaru (uvećanja plaće za rad subotom, prekovremeni rad, smjenski rad, dvokratni rad, naknada za trošak prijevoza i dr.). Ipak, smatramo da do takve neodgovornosti vladajućih i sindikalnih predstavnika neće doći.

Sindikat ATOS ne očekuje nikakve promjene po pitanju novih kolektivnih ugovora – niti na bolje, ali nikako ni na gore! Za bolje ne možemo apsolutno ništa očekivati jer kad pogledamo tko nas zastupa, nije za očekivati ugovaranje nikakvih novih prava i rješavanje problematike administrativno – tehničkog osoblja. Sindikati jedni druge napadaju, ne znaju se smjernice (nitko ih nije objavio) kojima će se rukovoditi sindikati i sve skupa ne može ispasti bolje nego što trenutno je.

Imali smo priliku vidjeti kako sindikati javnih službi pregovaraju prilikom povećanja osnovice, gdje se na kraju za javne službe primjenjuje osnovica koju su dogovorili sindikati državnih službi, a sindikati javni službi nisu ništa postigli u pregovorima. Hoćemo li i sada čekati da državni službenici ugovore povoljnija prava za nas?

Sindikat ATOS poslati će svoje smjernice, mišljenja i prijedloge oko novih kolektivnih ugovora reprezentativnim sindikatima, neka znaju o čemu bi mogli pregovarati ako to sami ne znaju, a njihova obveza je prezentiranje istih.

Sindikat administrativno - tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima © 2016 Frontier Theme