Administrativno osoblje ima pravo na korištenje godišnjeg odmora!

Dana 24. srpnja 2017. obavijestili smo jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave da administrativno osoblje u odgojno – obrazovnim ustanovama koristi godišnji odmor.

Naime, pojedini gradovi i županije (osnivači ustanova) iskazali su potrebu za provođenjem određenih aktivnosti koje se trebaju obavit u odgojno – obrazovnim ustanovama te su tajnici, administrativni radnici, voditelji računovodstva i računovodstveni radnici pozvani na rad (s godišnjih odmora) radi obavljanja „prijeko potrebnih“ poslova.

Radi se o poslovima raspisivanja natječaja za pomoćnike u nastavi (natječaj treba biti raspisan 04. kolovoza 2017.) te, u pojedinim županijama, izrade rebalansa financijskih planova od strane voditelja računovodstva do 22. srpnja 2017.

Smatramo da se natječaj za pomoćnike u nastavi može, kao prijašnjih godina, raspisati kasnije (poslije 21. kolovoza), a rebelans financijskih planova izraditi prije ili poslije korištenja godišnjih odmora.

Ovim postupanjem radnici na administrativnim poslovima dovedeni su, još jednom, u lošu poziciju jer su planirali svoje zaslužene godišnje odmore, počeli iste koristit, možda uplatili ljetovanje ili su već otputovali izvan mjesta rada/stanovanja… a sve to zbog neorganiziranosti i neadekvatnog planiranja drugih!

Radnici na administrativno – tehničkim poslovima marljivo i odgovorno obavljaju sve svoje poslove tijekom čitave godine i da se doista radi o poslovima koji su nužni, prijeko potrebni, smatramo da ne postoji niti jedan radnik koji ne bi došao na rad, prekinuo korištenje godišnjeg odmora, i obavio nužne poslove. U ovom slučaju to nije tako i smatramo da se može i mora bolje sve organizirat, a prije svega zbog odredbi kolektivnih ugovora koji kažu kada radnik u odgojno – obrazovnim ustanovama koristi godišnji odmor („za vrijeme odmora učenika“) te se postavlja pitanje kada će administrativni radnici, ako ne sada, iskoristit svoje dane godišnjih odmora.

Spremni smo na daljnju zaštitu prava administrativnog osoblja i smatramo potpuno nekorektnim i neprofesionalnim postupanjem pojedinih ljudi unutar jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Sindikat administrativno - tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima © 2016 Frontier Theme