Osnovica za plaće u javnim službama porasla za 2 %

Vlada RH je na 54. sjednici održanoj 31. kolovoza 2017. donijela odluku o povećanju osnovice za 2 % za zaposlenike u javnim službama te bi s novim povećanjem osnovica za zaposlenike javnih službi iznosila 5.315,24 kune bruto. Iznos navedene osnovice primjenjuje se s plaćom za mjesec kolovoz, koja se isplaćuje u mjesecu rujnu 2017. godine. Naime, sindikati državnih službi (ne i sindikati javnih službi!) dogovorili su povrat oduzetih 6 % osnovice kroz povećanje osnovice u tri navrata ove godine, svaki put po 2 %. Tako je osnovica za plaću u siječnju s isplatom u veljači porasla za 2 % (osnovica je 5.211,02 kn bruto), sada je i plaća za kolovoz s isplatom u rujnu porasla za 2 %, a porasti će i plaća za studeni s isplatom u prosincu za još 2 % kada će osnovica iznositi 5.421,54 kn bruto. Postoji nekoliko odredbi međunarodnih akata prema kojima isti poslodavac mora osigurat jednaku plaću tj. osnovicu za svoje zaposlenike.

U medijima ali i od strane Vlade RH stvarana je jedna klima neizvjesnosti oko sadašnjeg povećanja osnovice za javne službenike zbog nepostojanja sporazuma sa Vladom. Naime, sindikati državnih službi su se uspjeli za navedeno povećanje izboriti te su potpisali sporazum koji jamči povećanje osnovice. S druge strane, reprezentativni sindikati javnih službi odbili su potpisati ponuđeni sporazum o povećanju osnovice u tri „rate“ te su uporno ustrajali na vraćanju „duga“ za 2016. godinu, na što Vlada nikako nije pristala. Treba reći da Vlada s razlogom ne prihvaća „dug“ za povećanje osnovice u od 01. siječnja 2016. jer isti niti ne postoji, a navedeno će ubrzo utvrditi i svoj pravorijek staviti sudovi u RH. Reprezentativni sindikati javnih službi potpisali su za zaposlenike javnih službi krajnje štetne Izmjene i dopune dodatka sporazuma o osnovici plaće u javnim službama ( od 26. listopada 2011.) te su navedenim aktom (znajući da bi gospodarska kriza mogla potrajati i da nema znakova oporavka, a uzimajući u obzir vremensko trajanje navedenog dokumenta) umanjili mogućnost povećanja osnovice u odnosu na ugovoreno prema Dodatku sporazuma iz 2009. godine. Navedene Izmjene i dopune sporazuma iz 2011. godine oko povećanja osnovice ali i oko usklađivanja pariteta i konvergencije istekle su 26. listopada 2016., a time i mogućnost naplate istih.

Dakle, rezime cijele priče sastoji se u tome da smo dobili „nešto“ zahvaljujuću sindikatima koji s nama i nemaju puno veze (sindikati državnih službi) i zahvaljujući Vladi RH koja nam je u zadnji trenutak udijelila milostinjom i svojom voljom rast osnovice od 2 %. Nadamo se da neće biti ovoliko pompe i problema s posljednjim ovogodišnjim rastom osnovice u studenom, a s isplatom u prosincu. Možda se do tada i naši reprezentativni sindikati probude, prestanu s lošim prijetnjama i učine nešto konkretno i pozitivno za sve zaposlenike odgojno – obrazovnih ustanova, a posebno uvažavajući loš položaj administrativno – tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima. Dobra prilika su i pregovori oko novog Temeljnog kolektivnog ugovora koji započinju vrlo brzo. Međutim, vjerojatno „Dream Team“ sindikalne pregovaračke postave ostaje u najjačem sastavu kao i do sada pa treba biti umjeren u očekivanju velikih promjena Temeljnog kolektivnog ugovora i povrata prava koja smo tijekom gospodarske krize izgubili.

Sindikat administrativno - tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima © 2016 Frontier Theme