Tražimo sastanak u MZO na temu obračuna i isplate razlike plaća prema presudama

Proteklih tjedana svjedočimo, još jednom, velikom nezadovoljstvu unutar odgojno – obrazovnog sustava, a odnosi se na isplate razlike osnovice plaće koje su dosuđene radnicima temeljem sudskih presuda okončanih u njihovu korist.

Naime, stotine računovođa i ostalih administrativnih djelatnika susreću se s problemom isplate razlike prema presudama. Cijeli je niz otvorenih pitanja (kada treba isplatiti iznose prema presudama, od kada teku zatezne kamate na glavnicu, a od kada na troškove, JOPPD obrazac, porezni aspekt isplate…), a trenutno nema službenog odgovora odnosno upute Ministarstva znanosti i obrazovanja (dalje: MZO) kako treba postupati u smislu isplate po presudama. Radnici su izloženi pritiscima pojedinih odvjetnika da im se isplate troškovi postupka, a isti nisu nigdje navedeni već u presudi stoji da se troškovi isplaćuju tužitelju.

Što učiniti u situacijama gdje u školi postoji po 80 tužbi (a bit će toliko i presuda) gdje radi samo jedan računovođa te hoće li on, u vrijeme kada većina presuda dođu na isplatu, spavati u školi kako bi uspio sve na vrijeme napraviti? Tko pita računovođe hoće li, uz redovne poslove, stići obaviti i ove izvanredne poslove!? Zašto najčešće tajnici odlaze na sud ako se zna da ustanovu zastupa ravnatelj? Hoće li navedeni posao, koji nije u opisu poslova tajnika i računovođa, biti dodatno plaćen i kako?

Nadalje, postavljamo si pitanje zbog čega postoji samostalni sektor pravni poslova ako im nije primarna svrha da pomognu odgojno – obrazovnim ustanovama u izradi podnesaka koji se upućuju sudu! Koji je smisao službe za rashode ako ne pomoć ustanovama u smislu točne, zakonite i pravovremene isplate iznosa prema dosuđenim presudama? Svi zajedno pitamo se ne bi li MZO trebao napraviti uputu i biti servis svim računovodstvenim djelatnicima!

MZO za sada o navedenom problemu, s računovodstvenog aspekta same isplate prema presudama, mudro šuti i prebacuje sva pitanja i odgovornost na odgojno – obrazovne ustanove! Po pitanju samih sporova ne šute, štoviše, imamo dojam da su nekorektni prilikom službene korespondencije. Tako u situacijama kada škola obavještava MZO o pokrenutom sporu u e-mailu dobiju, između ostalog, odgovore:

  • …u svakom konkretnom predmetu školska ustanova više neće dobiti niti povratnu pisanu obavijest (e-mail) o nedostavljanju odgovarajućeg predloška u svezi naprijed navedenih procesnih radnji.
  • Molimo da se na dio poruke ove elektroničke pošte koji se odnosi na sadržaj važne obavijesti povratno ne odgovara, ne upućuju upiti i prijedlozi, niti traži potvrda o ispravnom tumačenju i sl. jer zbog sistemske opterećenosti sustava na navedene poruke neće biti posebno odgovarano.

Sindikat administrativno – tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima planira obavijestiti ministra MZO o navedem problemu te tražimo, bez odgode, sastanak na sve navedene teme, a s ciljem pomoći ustanovama i računovodstvenim djelatnicima u isplati iznosa prema dosuđenim presudama.

O svim daljnjim radnjama obavijestiti ćemo sve članove Sindikata.

 

Sindikat administrativno - tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima © 2016 Frontier Theme